5 valkuilen over het verzekeren van uw eigen bedrijf

door | sep 28, 2019 | Zakelijk

Het verzekeren van uw risico’s? Als ondernemer gaat u een beetje uitdaging niet uit de weg. U hoeft ook echt niet ieder risico dat u dénkt tegen te gaan komen, te verzekeren. Maar zorg er wél voor dat u niet blindelings in een van deze 5 valkuilen stapt.

1. Met algemene voorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Goede algemene voorwaarden zijn heel belangrijk, want u beperkt er inderdaad uw aansprakelijkheidsrisico mee. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maakt u toch eigen voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen.

Algemene voorwaarden rechtsgeldig?

Uw algemene voorwaarden zijn trouwens alleen rechtsgeldig als u ze vóór het afsluiten van een deal aan uw klant overhandigt. Verstuurt u uw offerte digitaal? Stuur de algemene voorwaarden dan direct mee en vraag uw klant om een bevestiging.

Toch aansprakelijkheidsrisico

Maar ook al zijn uw voorwaarden waterdicht: u sluit daarmee het aansprakelijkheidsrisico niet volledig uit. Schade die u toebrengt aan personen bijvoorbeeld, kunt u niet uitsluiten of beperken met uw voorwaarden. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwel iedere ondernemer onmisbaar.

Heeft u een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? In de adviserende sector is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor veel beroepen verplicht. En een goede aanvulling op uw algemene voorwaarden.

2. Ik werk vanuit huis, dus mijn privéverzekeringen zijn voldoende

Die stelling gaat helaas in de meeste gevallen niet op. Want in tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt bijvoorbeeld een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schade die u vanuit uw bedrijf aan anderen toebrengt. En biedt uw  particuliere rechtsbijstandverzekering geen juridische hulp bij zakelijke kwesties.

Sommige verzekeraars maken onderscheid tussen privé-inboedel en zakelijke inventaris. Informeer daarom of uw particuliere inboedelverzekering ook uw zakelijke inventaris in huis verzekert en tot welk bedrag.

Heeft u voorraad in huis of in uw garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering verzekert dit risico meestal niet.

Auto van de zaak verzekerd?

Vraagt u zich af of uw particuliere autoverzekering ook uw zakelijke kilometers dekt? Het antwoord is heel simpel. Als u de auto of bestelbus op naam van uw bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op uw eigen naam, dan mag u hem ook als particulier verzekeren.

Check wat in uw situatie fiscaal het meest voordelig is. En let wel op: De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik.  Vraag dit goed na, zo voorkomt u achteraf discussie bij schade.

3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers. Alles voor de zaak! Dus voor een verkoudheid blijft u niet thuis en de griep houdt u geen dagen in bed. Eerlijk is eerlijk: het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst.

Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen. Als ondernemer heeft u geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers nemen bewust dit risico, vooral omdat ze denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is. De premie die u betaalt, is onder andere afhankelijk van uw leeftijd, het inkomen dat u verzekert, de wachttijd en de uitkeringsduur die u kiest.

4. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd

Als u eenmaal op gang bent, staat u er misschien niet bij stil dat u af en toe een zijweggetje inslaat. Dat u bijvoorbeeld naast uw adviseurschap een workshop leidt of als stukadoor even snel een muurtje metselt voor uw klant.

Het is echter wel een aandachtspuntje, want niet alle verzekeringen switchen daarin moeiteloos mee. Gaat er iets mis tijdens deze activiteiten dan kan het zijn dat u de schade niet krijgt vergoed. Check bij uw verzekeraar hoe dit zit.

5. Ik wil eerst opstarten, verzekeren komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens opdrachten zien binnen te halen’. Voor veel startende ondernemers is dat hét argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen. U hoeft bij uw start zeker niet klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als u besluit u niet te verzekeren, is het wel verstandig om uw risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

Maatregelen tegen ondernemersrisico’s

Want als u weet welke risico’s u als ondernemer loopt, kunt u maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Investeer in het voortbestaan van uw bedrijf. Zijn sommige risico’s te groot? Of is de impact niet te overzien? Dan kunt u daarvoor een verzekering afsluiten.

Bron: ikgastarten.nl

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.