Bedrijfsaansprakelijkheid bij een eenmanszaak

door | jun 29, 2020 | Zakelijk

Bedrijfsaansprakelijkheid is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het starten van een eenmanszaak. Toch is dit een belangrijk onderwerp voor iedere startende ondernemer. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als ondernemer werkt u altijd zo nauwkeurig mogelijk. U bent immers een echte vakman of -vrouw. Toch kan het gebeuren dat u tijdens uw werk een foutje maakt. Zo kan u onbedoeld schade toebrengen aan de spullen van een ander.

Daarnaast kan het voorkomen dat een product dat u verkoopt schade veroorzaakt. Het is nog vervelender wanneer iemand ziek wordt of gewond raakt door uw werk of product.

Aansprakelijk gesteld worden

In dit soort situaties kan u klant of afnemer u aansprakelijk stellen. U moet dan een bedrag betalen om de schade of letsel te vergoeden. Deze kosten kunnen hoog oplopen en er komt veel juridisch gedoe bij kijken.

Het aantal claims wordt elk jaar hoger, daarom kiezen veel zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dan bent u in de meeste gevallen gedekt, of u nu terecht aansprakelijk bent gesteld of niet.

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij een eenmanszaak?

Bedrijfsaansprakelijkheid is juist een belangrijk thema voor eenmanszaken, dus ook voor veel zzp’ers en freelancers. Benieuwd in welke situaties u hiermee te maken kunt krijgen? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet.

  • U bent zzp’er in de zorg en u stoot koffie of thee over de laptop van uw klant.
  • U hebt een webshop en importeert speelgoed uit China waar giftige stoffen in blijken te zitten. Een kind heeft het speelgoed herhaaldelijk in zijn mond gestopt en krijgt verschijnselen van vergiftiging.
  • U bent metselaar en hebt een instabiel muurtje gemetseld, de muur zakt in elkaar op het net geplante bloemenperkje van uw klant.
  • U bent slager en importeert vlees waar een splinter in is beland. De klant eet het vlees en krijgt de hard stukje in haar mond, waardoor een wond ontstaat.
  • U bent freelance marketing consultant en ontvangt een klant op kantoor. Hij struikelt over een losse kabel en breekt zijn been.
  • U hebt een eigen werkplaats waar meubelen worden gemaakt. Een van uw medewerkers is een plank aan het zagen, wanneer plotseling de zaag in de machine afbreekt. De medewerker houdt er een flinke snee op haar arm aan over.

Wat verzekert u met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), hoeft u in geval van schade of letsel niet zelf op te draaien voor de kosten van een claim. Verzekeraars dekken deze kosten per schadegeval en rekenen een maximaal bedrag per jaar.

Wat wordt niet vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Niet alle soorten schade worden vergoed door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Mogelijk gelden bijvoorbeeld de volgende uitzonderingen:

  • Schade aan uw eigen privébezittingen
  • Schade die met opzet veroorzaakt is (let op, soms is het lastig te bepalen of er sprake van opzet is)
  • Schade die ontstaan is in de VS of Canada
  • Schade aan producten, software of databestanden die u verkoopt
  • Schade aan een motorvoertuig dat niet verzekerd is
  • Vermogensschade (kies de aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering)
  • Schade aan bouw- of montagewerk (kies de aanvullende CAR-verzekering)
  • Aansprakelijkheid als bestuurder van een rechtspersoon, vereniging of stichting (kies de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering)

Verschil met beroepsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid wordt door zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak vaak verward met beroepsaansprakelijkheid. Dat is gezien de namen ook niet zo gek.

Waar het bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat om schade aan spullen of letsel door uw werk of product, gaat het bij beroepsaansprakelijkheid om schade door verkeerd advies. Het gaat hierbij om vermogensschade.

Deze vorm van aansprakelijkheid is dan ook vooral relevant voor ondernemers in adviserende beroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accountants of architecten. U sluit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af als aanvulling op uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

De CAR-verzekering

Werkt u in de bouw als (hoofd)aannemer, architect, opdrachtgever of constructeur? Dan bent u met de Construction Allrisk Verzekering (CAR) verzekerd voor schade die u veroorzaakt tijdens de bouw of verbouw van een pand.

Daarnaast bent u verzekerd voor schade die u maakt aan het bouwwerk en de hulpmaterialen.

Als u een CAR-verzekering afsluit, zijn alle partijen op de bouwplaats verzekerd. Deze verzekering sluit u af als aanvulling op uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wilt u meer weten over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Ga er dan over in gesprek met een adviseur. 

Bron: ikgastarten