Duurzame voornemens? Zo krijgt uw huis een beter energielabel

door | jan 2, 2020 | Particulier

Een energielabel geeft inzicht in hoeveel energie uw huis verbruikt. Label G is niet zuinig, label A zeer zuinig. Vaak geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het energielabel. Gelukkig is er dan genoeg ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld met isolatie, HR++ glas of een nieuwe ketel.

Welk energielabel heeft u?

,p>Misschien weet u al welk label uw huis heeft. Bijvoorbeeld omdat u in de afgelopen vijf jaar een huis heeft gekocht. Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel namelijk verplicht bij de verkoop van een woning. Heeft u nog geen idee welk label bij uw huis hoort? Check dan uw voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort huis.

Een zuinig huis levert veel meer op

Valt uw (voorlopige) energielabel een beetje tegen? Dan is het slim om uw huis zuiniger te maken. U woont comfortabeler, bespaart tot wel 35% op uw maandelijkse kosten én uw huis kan ook nog eens meer waard worden. Uit onderzoek (nrc.nl, 12-09-2019) blijkt dat woningen met een hoog energielabel € 10.000 meer opleveren dan een woning met label D.

Doe de woningtest

Er zijn online allerlei tools te vinden die u inzicht geven in de mogelijkheden. De Woningtest van Slimwoner.nl bijvoorbeeld. U krijgt dan meteen een overzicht van de mogelijkheden, de kosten, de terugverdientijd en de besparing.

Isoleren, ventileren, installeren

Is de isolatie van uw huis slecht geregeld? Begin daar dan als eerst mee. Denk bijvoorbeeld aan gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En ook radiatorfolie achter uw verwarming plakken helpt al. Ook HR++ glas zorgt voor veel extra isolatie. Kijk daarna hoe het is met de ventilatie. Vervang eventueel uw ketel door een warmtepomp of zonneboiler, of ga volledig gasloos. Schaft u ook nog zonnepanelen aan, dan bent u helemaal duurzaam bezig!

Hoe ga ik dat betalen?

Misschien denkt u nu: leuk allemaal, maar het kost me wel een hoop geld. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de investering te financieren. De overheid heeft subsidies en het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige Energiebespaarlening. Ook bij RegioBank zijn er mogelijkheden. U kunt uw bestaande hypotheek verhogen, of -als u een nieuw huis koopt- tot € 9.000 extra lenen bovenop uw hypotheek. U kunt tot 106% van de marktwaarde van uw nieuwe huis lenen. Wanneer u uw hypotheek verhoogt komt u mogelijk wel in een andere tariefgroep met een hogere rente.

Alles over duurzame woning financieren Bron: RegioBank