Een uurtje zon…
De hoeveelheid energie die uit een uur zon op het aardoppervlakte valt, is in theorie voldoende om te voorzien in de energiebehoefte van de hele wereld gedurende een heel jaar! Geen wonder dat steeds vaker zonnepanelen worden geplaatst. Overweegt u dit te doen? Laat ons dit dan weten. Want plaatsing van zonnepanelen kan de nodige gevolgen hebben voor uw verzekeringen.
Sterke groei aantal zonnepanelen
Steeds meer eigenaren van woningen of bedrijfspanden gaan over tot het plaatsen van zonnepanelen. Op de daken van Nederlandse huizen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld. Een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Een toename van 37 procent, aldus het CBS.
Nu afgelopen jaar het Kabinet de subsidieregeling voor particulieren voor zonnepanelen met drie jaar heeft verlengd, is de verwachting dat het aantal daken met zonnepanelen sterk zal stijgen.
Goede installatie en onderhoud is belangrijk
Het aanbrengen van een zonnepaneel vraagt de nodige deskundigheid en bouwtechnische kennis. Er moet bijvoorbeeld de zekerheid zijn dat het dak de extra belasting kan dragen. Maar ook de installatie zelf vraagt om de nodige vakkennis. Weinig mensen beseffen dat wanneer de zonnepanelen eenmaal zijn aangebracht er warmte, tot wel 80 graden, aan de achterzijde van de zonnepanelen vrijkomt. Goede isolatie is dus essentieel! Ook onderhoud is belangrijk. Want vogels en andere kleine dieren kunnen nestjes van brandbaar materiaal maken in de ruimte tussen het dak en het zonnepaneel. Door de warmteafgifte van de zonnepanelen kan dan brand ontstaan.
Hoe zit het eigenlijk met de verzekeringen?
De zonnepanelen hebben vaak een aanzienlijke waarde bij aanschaf. Goede zonnepanelen gaan circa 30 jaar mee. Veel leveranciers garanderen dat na 25 jaar de zonnepanelen nog 80% van hun capaciteit leveren. Maar wat is de waarde van zo’n zonnepaneel na bijvoorbeeld 10 jaar? Wat wanneer door een storm panelen vernield worden? Of gestolen? Is er dan een verzekering die de schade vergoedt? En wat is dan uw schade? De prijs die u 10 jaar geleden voor de zonnepanelen betaalde of de kosten die u kwijt bent om nieuwe panelen te plaatsen? En hoe zit het dan met de installatiekosten? En de kosten van het energieverlies omdat u na een calamiteit niet direct de zonnepanelen kunt vervangen?
Belangrijk is om ook te kijken wat de gevolgen van het aanbrengen van zonnepanelen op uw dak zijn voor de verzekerde bedragen van uw bestaande verzekeringen. Indien u uw verzekeringen na het aanbrengen van zonnepanelen niet aanpast, kan er een situatie van “onderverzekering” ontstaan. Dit kan er zelfs toe leiden dat een schade aan uw woning of inboedel die niets te maken heeft met de zonnepanelen, toch niet meer voor de volle 100% wordt vergoed, omdat de totale waarde van uw woning of inboedel hoger is dan het totale bedrag dat u heeft verzekerd.
Verzekeringsmaatschappijen breiden verzekeringsmogelijkheden uit
Steeds meer verzekeraars maken het mogelijk om zonnepanelen te verzekeren. Ze kunnen verzekerd worden met een opstal- of inboedelverzekering. De eigenaar van de woning zal de zonnepanelen vaak verzekeren via de verzekering van het pand (opstalverzekering). Ook huurders kunnen (in overleg met de verhuurder) besluiten zonnepanelen aan te brengen. Een aantal verzekeraars maakt het mogelijk om die panelen dan mee te verzekeren op de inboedelverzekering.
Daarnaast zijn er steeds meer verzekeraars die een specifieke dekking bieden voor zonnepanelen, waarbij ook opbrengstverliezen na schade zijn meeverzekerd.
Informeert u ons? Wij denken graag met u mee
Heeft u al zonnepanelen op uw dak of gaat u binnenkort hiertoe over? Informeert u ons dan? Wij onderzoeken graag voor u de consequenties voor uw verzekeringspakket, zodat uw verzekeringen blijven doen wat ze moeten doen: zekerheid bieden. We zijn u graag van dienst!