Financiële tips voor vakantiegangers

door | aug 2, 2019 | Particulier

Vertrekt u binnenkort voor een heerlijke vakantie naar het buitenland? Check dan wel even voor vertrek hoe het zit met de betaalmogelijkheden in uw vakantieland. Door u op voorhand in te lezen, komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

vakantieJaarlijks verliezen Nederlandse vakantiegangers veel geld aan verborgen bankkosten tijdens hun vakantie in het buitenland. Dit geldt voor vakanties in én buiten Europa. Gaat u op vakantie naar een Europees land? Pakt u bijvoorbeeld de auto naar Italië of heeft u een zonvakantie in Portugal geboekt? Dan kunt u gewoon pinnen met uw Nederlandse bankpas met het Maestro- of V Pay-logo. Over het algemeen zitten hier geen extra kosten aan verbonden, tenzij de geldautomaat in handen is van een private partij. Dan betaalt u namelijk een toeslag per transactie. Hiervan krijgt u vaak een melding, maar dit wordt ook aangegeven met een sticker op de geldautomaat.

Vakanties buiten de EU

Gaat u naar een land buiten de Europese Unie? Dan betaalt u een toeslag om geld op te kunnen nemen met uw Nederlanders betaalpas. Hoe hoog deze toeslag is, verschilt per bank. Soms is dit een vast bedrag per transactie, bij andere banken betaalt u een percentage dat bovenop de wisselkoers komt. Wilt u geld opnemen bij een geldautomaat, dan is dit bijna altijd duurder dan wanneer u rechtstreeks betaalt met uw betaalpas. Wie toch contant geld op zak wil hebben doet er verstandig aan te kiezen voor een geldopname in de plaatselijk valuta.

Goed om te weten: check voor vertrek wel even of u met uw betaalpas kunt pinnen in het buitenland. Veel banken blokkeren uw pinpas voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Neem contact op met uw bank om deze blokkering (tijdelijk) op te heffen of kijk in de bankapp of u dit zelf kunt regelen.

Financiële tips op een rij

  1. Heeft u een vakantie geboekt buiten de Europese Unie? Controleer of u met uw betaalpas ook buiten Europa geld op kunt nemen. Vaak moet u dit zelf (tijdelijk) activeren.
  2. Zorg dat u weet wat u moet doen als uw betaalpas gestolen wordt. Sla het nummer van de bank om uw pas te blokkeren op in uw telefoon of download de app van uw bank. Wordt uw pas gestolen? Blokkeer uw pas direct en doe aangifte bij de plaatselijke politie.
  3. Zorg ervoor dat u een alternatief betaalmiddel op zak hebt, bijvoorbeeld een creditcard.
  4. Pint u in het buitenland, controleer dan bij de geldautomaat of u een extra toeslag moet betalen.
  5. Houd er rekening mee dat er bij sommige banken een daglimiet geldt.
  6. Pint u in het buitenland, controleer dan of u al het gepinde geld ontvangt. Soms komen hoge bedragen in twee delen uit de automaat.
  7. Heeft na uw vakantie nog wat geld over in een vreemde valuta? Dat kunt u dit bij sommige banken en wisselkantoren weer inwisselen, maar verstandig is het niet: hier zitten hoge kosten aan verbonden.

Geniet van uw vakantie!

Bron: Adfiz/Consumentenbond

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.