Juiste verzekering aangeraden bij gebruik drone

door | jan 20, 2021 | Particulier, Zakelijk

Het wordt sterk aangeraden om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met onbemand luchtvaartuig of modelvliegtuigen. Ga dus na of uw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering schade veroorzaakt door modelvliegtuigen dekt. Vanaf 31 december 2020 bent u verplicht om u online te registreren als exploitant bij de RDW.

Voor particuliere exploitanten met een modelvliegtuig vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. U kunt de verzekering toevoegen aan de registratie in het register van de RDW. Tot uiterlijk 31 december 2022 blijft voor het modelvliegen in verenigingsverband de  nationale Regeling modelvliegen van toepassing en zijn de Europese regels dus nog níet van belang.

Vanaf 31 december 2020 bent u verplicht om u online te registreren als exploitant bij de RDW. U doet dit door een exploitantnummer aan te vragen. Dat kan als persoon of als organisatie. Indien de modelvliegvereniging zich als exploitant registreert, krijgen de modelvliegtuigen van alle leden hetzelfde exploitantnummer. Als u buiten verenigingsverband gaat vliegen dan moet u zichzelf registreren als exploitant. Het exploitantnummer dat u van de RDW ontvangt, moet u zichtbaar aanbrengen op al uw modelvliegtuigen en drones, bijvoorbeeld door een sticker of  brandplaatje. Bestuurt u een modelvliegtuig dat minder weegt dan 250 gram en geen camera heeft? Dan is registratie niet nodig.

Als u na 31 december 2020 met een modelvliegtuig níet in verenigingsverband vliegt, dan gelden de Europese regels die ook voor drones gelden. De nieuwe Europese regels zijn gebaseerd op het risico van de vlucht met een specifiek onbemand luchtvaartuig. Dat risico hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van het onbemande luchtvaartuig, uw kennisniveau en de locatie waar u wilt vliegen. De regels gelden voor alle onbemande vluchten, behalve als u binnenshuis vliegt. In de Open categorie vallen dronevluchten met een laag risico, bijvoorbeeld vluchten met een lichtgewicht onbemand luchtvaartuig waarbij niet over mensenmenigten wordt gevlogen.

Onder de Specifieke categorie vallen vluchten met een hoger risico. Bijvoorbeeld vliegen met een zwaarder onbemand luchtvaartuig boven stedelijk gebied. Om in deze categorie te mogen vliegen heeft u een vluchtvergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit kan ook een vluchtverklaring zijn wanneer het een door EASA gepubliceerd Standaard Scenario betreft.

Het infofilmpje op de site van het RDW verduidelijkt het gebruik en de regelgeving.

Bron: Pitane.blue

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.