NHG maakt uitkoop ex-partner eenvoudiger

door | feb 26, 2020 | Particulier

Relatiebeëindiging is een veelvoorkomende reden om de woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven wonen, maar levert de financiering in de praktijk vaak problemen op. NHG lost dit op door bij de financiering van de uitkoop verder te kijken dan wat er geleend kan worden.

De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan, omdat de overwaarde het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen. NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden. NHG-bestuurder Carla Muters: “Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten. Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk.”

1.000 keer succesvol

Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte NHG een pilot, waarbij in het geval van scheiding getoetst werd op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen. Dit terwijl eerder alleen op acceptatienormen werd getoetst. Dankzij de pilot heeft NHG ongeveer 1.000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus Muters.

Financieringslast onderbouwen

Deze mogelijkheid is sinds 1 januari 2020 ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. Hierdoor kan een van beiden in de woning blijven.

Bron: InFinance

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.