Op reis tijdens de kerstvakantie? Dit zijn de regels

door | dec 16, 2020 | Particulier

Met de nieuwe harde lockdown, annuleren veel Nederlanders hun boekingen bij hotels en blijven mensen vaker thuis, zoals de overheid heeft verzocht. Hoe zit het precies met de regels voor het reizen tijdens de kerstdagen? Een overzicht.

Ook tijdens de feestdagen roept de overheid mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Nederlanders mogen dan maximaal twee bezoekers ontvangen, met uitzondering van de kerstdagen, 24, 25 en 26 december. Op die dagen zijn, zoals eerder beloofd, drie gasten toegestaan. Kinderen onder de twaalf jaar tellen niet mee voor die beperking.

Op reis binnen Nederland

Het kabinet roept op om géén reis te boeken naar het buitenland. De minister-president vroeg Nederlanders in zijn toespraak om niet naar het buitenland te reizen tot medio maart. Een vakantie binnen Nederland is wel mogelijk, maar wordt ontmoedigd. Mensen die al een vakantiehuisje hebben geboekt, worden verzocht zich aan de harde lockdown te houden en zoveel mogelijk op hun adres te blijven. Delen van Caribisch Nederland worden gezien als binnenland, dus hiervoor geldt hetzelfde advies als voor in Nederland.

Mensen die op reis gaan dienen zich aan de basisregels te houden:

 • Was regelmatig de handen;
 • houd 1,5 meter afstand;
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
 • was ook daarna uw handen;
 • schud geen handen.

Specifiek voor op reis geldt:

 • Neem mondkapjes mee;
 • blijf met klachten* thuis en laat u testen;
 • reis niet onnodig met het OV;
 • reis ter plekke zo min mogelijk*) Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.

Op reis buiten Nederland

Het wordt ten zeerste afgeraden om nu naar het buitenland af te reizen. Boek geen vakantie naar het buitenland tot medio maart, adviseert de Rijksoverheid. Alleen als het strikt noodzakelijk is, is een reis naar het buitenland wel mogelijk. Een vakantie of familiebezoek of op vakantie gaan naar een tweede huis is niet noodzakelijk. Als u tijdens de reis gezondheidsklachten ontwikkelt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid:

 • Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw accommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen.
 • Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.
 • Mogelijk moeten ook uw gezinsleden en/of reisgenoten in quarantaine.

Na de reis naar het buitenland dient u zich bij thuiskomst tien dagen te isoleren in thuisquarantaine.

Naar Nederland toe

Mensen die naar Nederland willen komen tijdens de kerstvakantie wordt ook dringend geadviseerd thuis te blijven, tenzij de reis noodzakelijk is. De grenzen blijven open. Alleen essentieel grensverkeer, waaronder vervoer van goederen, arbeid door grenswerkers, en reizen voor cruciale beroepen, gaan door. De grenzen voor reizigers die van buiten Europa komen zijn geheel gesloten, met een uitzondering voor langeafstandsgeliefden via een speciale regeling.

Reizigers moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bij klachten wordt reizigers geadviseerd de vakantieaccommodatie niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Gezinsleden moeten in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen. Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Bron: CMweb

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.