Oversluiter bespaart gemiddeld 224 euro per maand

door | jan 17, 2020 | Particulier

Volgens een onderzoek van SNS kan de Nederlandse huizenbezitter maandelijks – afhankelijk van het type hypotheek – gemiddeld 224 euro besparen door de hypotheek over te sluiten. Toch blijkt een meerderheid van hen (53%) het oversluiten van hun hypotheek niet te overwegen.

SNS gaf onderzoeksbureau Direct Research opdracht om in december 2019 onderzoek te doen naar het oversluitgedrag van huizenbezitters. Aan het onderzoek deden 1.014 Nederlandse huizenbezitters van 18 jaar en ouder mee. Respondenten denken vaak op voorhand dat oversluiten voor hen niet relevant is (50%), dat oversluiten te veel gedoe (8%) geeft of hen te veel tijd (8%) kost. 37% geeft een andere reden aan waaronder ‘ik heb net een nieuwe hypotheek’ of ‘mijn rente is al laag’. Rentemiddelen bij de eigen bank is niet meegenomen in het onderzoek.

Oversluiters

Respondenten die hun hypotheek eerder hebben overgesloten geven aan dat oversluiten minder tijd (44%) kostte dan verwacht. Bijna een derde van de oversluiters is proactief benaderd door hun bank, tussenpersoon of andere hypotheekverstrekker, om te checken of oversluiten loont. 25% werd via de (social) media getipt, 14% door advies van vrienden en familie (14%) en 13% doordat zij er toevallig achter kwamen via de website of social media kanaal van een bank/hypotheekaanbieder.

Van de oversluiters geeft 43% aan ruimer te kunnen leven na het oversluiten. Met de besparing wordt door 34% de spaarrekening aangevuld, 29% doet investeringen in hun huis – bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen – en 19% lost er een deel van hun schulden mee in. Oversluiters hebben over het algemeen het gevoel meer ruimte in hun portemonnee te hebben en ze zijn geruster over hun eigen financiën.

Maandelijkse besparing

Van de 31% respondenten die de hypotheek heeft overgesloten, ziet de maandelijkse besparing er als volgt uit:

  • Aflossingsvrije hypotheek: tussen €20 en €450 per maand
  • Annuïtaire hypotheek: tussen €20 en €1.000 per maand
  • (Bank)spaarhypotheek: tussen €20 en €1.350 per maand
  • Lineaire hypotheek tussen €150 en €200 per maand
  • Beleggingshypotheek tussen €50 en €350 per maand

Bron: InFinance

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.