Salvage bezorgd over toename batterijbrandjes

door | feb 24, 2020 | Particulier

Bij 2,5 procent van de huisbranden komt de eerste vonk van een oplader of accu. Zorgelijk, vindt directeur Johan van den Berg van stichting Salvage. Hij vreest dat ontvlammende batterijen oprukken in de brandstatistieken.

In 2019 ontving stichting Salvage, die gedupeerden bijstaat na brand-, storm- of waterschade, 5.289 meldingen. Dat zijn er zo’n 300 minder dan een jaar eerder. Het overgrote deel van die meldingen (4.483) volgde na brand, blikseminslag of explosie, 686 meldingen kwamen na waterschade, 83 na storm.

Minder meldingen die met het weer te maken hebben

Vergeleken met 2018 nam het aantal weergerelateerde meldingen fors af: van 182 in 2018 naar 118 in 2019. “Die daling heeft alles te maken met het stormachtige begin van 2018, toen twee grote stormen op 3 en 18 januari voor zo’n 450 miljoen euro schade aanrichtten en ook ons het nodige werk bezorgden”, aldus directeur Johan van den Berg.

Accu’s steeds vaker brandoorzaak

Zorgelijk noemt hij het aandeel batterij- en accubrandjes van mobiele telefoons en tablets. “De accu’s en batterijen nemen 2,5 procent van het totaalaantal in beslag. Het is de eerste keer dat ze in de cijfers worden meegenomen, maar ik maak me nu al zorgen om de stijging. Mensen laden zonder na te denken een telefoon op hun bed of op de bank op. Kinderen nemen hun mobiel zelfs mee naar bed en laden ’m op onder hun kussen. Enorm brandgevaarlijk.”

In absolute aantallen gaat het om iets meer dan 110 branden waarbij een accu of batterij de boosdoener was. Eerder bleek al uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek dat vooral lithium-ionbatterijen ontvlammen. Ook accu’s van elektrische fietsen kunnen tot een woningbrand leiden.

Bron: AMweb

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.