Uw minderjarig kind gaat studeren: wat kost dat?

door | aug 16, 2019 | Particulier

Is uw kind nog geen 18 jaar en gaat hij of zij studeren aan het MBO, HBO of Universiteit? Houd dan rekening met een aantal veranderingen op financieel gebied. Bereid u op tijd voor, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Drie tips.

1. Verdiep u in de verschillen per opleiding

U moet allereerst rekening houden met verschillen tussen de opleidingen.

student

HBO & Universiteit

Als uw kind naar het HBO of naar de Universiteit gaat, heeft hij of zij recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een lening, OV-kaart, aanvullende beurs en collegegeldkrediet (extra lening). Omdat uw kind studiefinanciering kán ontvangen, vervalt de kinderbijslag en een eventueel kindgebonden budget. Er is een aanvullende beurs beschikbaar, maar deze is afhankelijk van uw inkomen. Op de site van Duo vindt u alle informatie.

MBO

Uw kind kan als minderjarige op het mbo geen studiefinanciering aanvragen. Wel kan u kind gebruik maken van de OV-kaart. Afhankelijk van het mbo-niveau (1,2,3 of 4) is dit een gift of lening. Zolang u kind geen 18 is, hoeft u geen lesgeld te betalen. Wel zijn er -afhankelijk van de opleiding- kosten voor leermiddelen, zoals schoolboeken. Dit kan oplopen tot zo’n 1000 euro per jaar, volgens NIBUD.

2. Breng de kosten samen in kaart

Studeren kost geld. U krijgt te maken met collegegeld, studieboeken, studiematerialen en eventuele extra’s, zoals studiereizen. Er zijn verschillende regelingen waarbij geld geleend kan worden. Het belangrijkste is om eerst samen alle kosten duidelijk in kaart te brengen. Vergeet ook niet te denken aan eventuele huur- en vaste lasten als uw kind op kamers gaat. Zo weet u beiden precies wat er nodig is en kunnen vervolgens de inkomsten worden bekeken. Heeft uw kind een bijbaantje, legt u een bedrag bij en/of is een lening nodig?

3. Houd overzicht!

Overzicht in alle geldzaken zorgt voor rust en duidelijkheid. Daarom is het slim om een goede geldadministratie aan te maken en bij te houden.

  • Open daarom (digitale) post altijd zo snel mogelijk.
  • Bewaar alle belangrijke papieren samen in een (online) map.
  • Betaal rekeningen zo snel mogelijk. Zo weet uw kind precies wat het saldo is.
  • Check alle geldstromen regelmatig in de RegioBank app.
  • Maak online aparte spaarpotjes aan, zodat spaardoelen duidelijk zijn.

Tips voor de financiële opvoeding

Als Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt Alfisure u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden gratis* Kinderrekening JongWijs aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met JongWijs geven we u en uw kind jaarlijks tips, passend bij de leeftijd.

*Alleen pinnen in niet-Eurolanden kan wat kosten.

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.