Zo houdt uw kind overzicht in z’n portemonnee

door | jan 24, 2020 | Particulier

Kent u dat? Uw portemonnee is leeg en u weet niet meer waar het geld aan op ging? Dat overkomt niet alleen u, maar ook uw kind. Veel jongeren hebben geen goed inzicht in hun uitgaven. Met deze drie tips helpt u uw kind om meer overzicht te krijgen in de portemonnee.

Ongemerkt gaat veel geld op aan allerlei kleine uitgaven. Zoals een beker soep van de schoolkantine. Of een blikje frisdrank. Door dit soort kleine, regelmatige aankopen lopen de kosten stiekem snel op. U kunt uw kind helpen om meer grip te krijgen op het uitgavenpatroon.

Tip 1. Schrijf alle uitgaven op

Hoe kan uw kind uitgaven voorkomen of in de hand houden? Schrijf minstens een week lang alle uitgaven op. Noteer de datum, het bedrag en geef de uitgaven ook een omschrijving. Tel vervolgens de bedragen bij elkaar op. Hoeveel geld heeft uw kind uitgegeven? En waar ging het meeste naartoe?

Tip 2. Een vast bedrag per periode

Kleine uitgaven beter in de hand houden? Kom samen tot een maximaal bedrag per periode, bijvoorbeeld een week. Omschrijf precies waarvoor dit geld is bedoeld. Hoe duidelijker, hoe beter het werkt. Laat uw kind dit bedrag pinnen en bewaren in de portemonnee. Aan het eind van de periode bespreekt u met uw kind hoe het ging. En misschien is er dan zelfs wel wat geld over!

Tip 3. Wat gaat naar de spaarrekening?

Denk ook eens aan een spaarrekening. Om nog meer controle te houden over geld, kan het slim zijn om naast een betaalrekening ook een spaarrekening voor uw kind te hebben. Reguliere uitgaven gaan via de betaalrekening, voor specifieke spaarwensen is de spaarrekening. Krijgt uw kind zakgeld of geld als verjaardagscadeau? Spreek af welk deel naar de betaalrekening gaat en welk deel naar de spaarrekening. Zo gaat er minder geld op aan kleine uitgaven en leert uw kind bewuster sparen.

Meer tips? Wij helpen graag!

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. RegioBank biedt de gratis* Kinderrekening JongWijs aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket leren kinderen wat goed sparen en verstandig uitgeven is. U ontvangt jaarlijks handige tips. En uw kind krijgt een welkomstcadeautje.

Lees meer over JongWijs

*Alleen pinnen in niet-eurolanden kan wat kosten.

Commitment verzekeringen heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl. 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.